Jak jsou omega3kapři chovaní?

Ryby jsou chované tradičním způsobem na vybraných rybnících jednotlivých rybářských podniků a to bez podstatných zásahů do vodního prostředí.  Zásadní změnou v naší technologii je však použití speciálního krmiva na bázi rostlinných olejů, kterým docílíme garantovaný obsah nenasycených mastných kyselin v mase. Každá porce omega3kapra tak dodá vašemu tělu zaručenou dávku požadovaných omega 3 kyselin.
 
 
Zásadní faktorem způsob chovu kapra obecného, jehož podstata spočívá v tom, že kapr je přikrmován speciálně připraveným krmivem.
Garantovaného obsahu omega 3 mastných kyselin je dosahováno rovněž polointenzivním způsobem chovu kapra v rybnících v nižších obsádkách tak, aby přírůstek z přirozené potravy tvořil část celkového přírůstku. Přirozená potrava, kterou v rybnících tvoří plankton a bentos, je totiž v tomto způsobu chovu základním plnohodnotným zdrojem potravy a bohatým zdrojem omega 3 mastných kyselin a především EPA a DHA.
Během podzimu je obsádka rybníka slovena a převezena na sádky. Ryby jsou následně sádkovány po dobu jednoho měsíce a poté jsou zpracovávány. Při zpracování rybí suroviny na filet je z břišní části odříznutím odstraněn zásobní tuk. Takto upravená rybí surovina je charakterizována množstvím a kvalitou tuku ve dvěstě gramové porci viz. Tabulka 1.
Tabulka 1 Charakteristika obsahu a složení tuku ve dvě stě gramové porci kapřího masa se zvýšeným obsahem omega 3 mastných kyselin
   
  Průměr Minimum Maximum
Obsah tuku 15 g 10 20
Nasycené mastné kyseliny 3 g 2 4
Mononenasycené mastné kyseliny 6 g 4 g 8 g
Polynenasycené mastné kyseliny 3 g 2,5 g 3,5 g
Omega 3 mastné kyseliny 1 g 0,8 mg 1,2 g
Omega 3:omega 6 1:1,75 1:1,5 1:1,2
Omega 3 HUFA 600 mg 400 mg 800 mg
EPA+DHA 300 mg 200 mg 400 mg
HUFA = vysocenenasycené mastné kyseliny s 20 a více uhlíky