Jak jsou omega3kapři chovaní?
Ryby jsou chované tradičním způsobem na vybraných rybnících jednotlivých rybářských podniků a to bez podstatných zásahů do vodního prostředí. Zásadní změnou v naší technologii je však použití speciálního krmiva na bázi rostlinných olejů, kterým docílíme garantovaný obsah nenasycených mastných kyselin v mase. Každá porce omega3kapra tak dodá vašemu tělu zaručenou dávku požadovaných omega 3 kyselin.
Zásadní faktorem způsob chovu kapra obecného, jehož podstata spočívá v tom, že kapr je přikrmován speciálně připraveným krmivem.
Garantovaného obsahu omega 3 mastných kyselin je dosahováno rovněž polointenzivním způsobem chovu kapra v rybnících v nižších obsádkách tak, aby přírůstek z přirozené potravy tvořil část celkového přírůstku. Přirozená potrava, kterou v rybnících tvoří plankton a bentos, je totiž v tomto způsobu chovu základním plnohodnotným zdrojem potravy a bohatým zdrojem omega 3 mastných kyselin a především EPA a DHA.
Během podzimu je obsádka rybníka slovena a převezena na sádky. Ryby jsou následně sádkovány po dobu jednoho měsíce a poté jsou zpracovávány. Při zpracování rybí suroviny na filet je z břišní části odříznutím odstraněn zásobní tuk. Takto upravená rybí surovina je charakterizována množstvím a kvalitou tuku ve dvěstě gramové porci viz. Tabulka 1.
Tabulka 1 Charakteristika obsahu a složení tuku ve dvě stě gramové porci kapřího masa se zvýšeným obsahem omega 3 mastných kyselin
Garantovaného obsahu omega 3 mastných kyselin je dosahováno rovněž polointenzivním způsobem chovu kapra v rybnících v nižších obsádkách tak, aby přírůstek z přirozené potravy tvořil část celkového přírůstku. Přirozená potrava, kterou v rybnících tvoří plankton a bentos, je totiž v tomto způsobu chovu základním plnohodnotným zdrojem potravy a bohatým zdrojem omega 3 mastných kyselin a především EPA a DHA.
Během podzimu je obsádka rybníka slovena a převezena na sádky. Ryby jsou následně sádkovány po dobu jednoho měsíce a poté jsou zpracovávány. Při zpracování rybí suroviny na filet je z břišní části odříznutím odstraněn zásobní tuk. Takto upravená rybí surovina je charakterizována množstvím a kvalitou tuku ve dvěstě gramové porci viz. Tabulka 1.
Tabulka 1 Charakteristika obsahu a složení tuku ve dvě stě gramové porci kapřího masa se zvýšeným obsahem omega 3 mastných kyselin
Průměr | Minimum | Maximum | |
Obsah tuku | 15 g | 10 | 20 |
Nasycené mastné kyseliny | 3 g | 2 | 4 |
Mononenasycené mastné kyseliny | 6 g | 4 g | 8 g |
Polynenasycené mastné kyseliny | 3 g | 2,5 g | 3,5 g |
Omega 3 mastné kyseliny | 1 g | 0,8 mg | 1,2 g |
Omega 3:omega 6 | 1:1,75 | 1:1,5 | 1:1,2 |
Omega 3 HUFA | 600 mg | 400 mg | 800 mg |
EPA+DHA | 300 mg | 200 mg | 400 mg |